Iz odpadkov v visokotehnološke izdelke

18. 5. 2021

Iz odpadkov iz kmetijstva je mogoče z visokotehnološkimi postopki pridobiti snovi za prehransko ali farmacevtsko uporabo in tudi za čiščenje okolja.

Ostanke pri kmetijski pridelavi, kot so listje, peclji, koščice, jedrca, lupine, steblovje in korenine, se običajno zavrže, čeprav so bogat vir bioaktivnih komponent, ki bi jih bilo mogoče koristno uporabiti. Listje in korenine krompirja in korenja na primer vsebujejo velike količine fenolnih spojin z antioksidativnim delovanjem, na primer klorogenska kislina s svojimi derivati, ki se v kozmetiki uporablja kot ena od glavnih komponent v kremah za odpravljanje celulita in debelosti, hkrati pa ima protivirusno in protivnetno delovanje, ščiti srce in ožilje ter pospešuje celjenje poškodb.

Drugi tak primer so grozdne peške in tudi tiste pri drugih koščičnih sadežih. Ti ostanki so bogat vir antocianinov, proantocianinov, fenolnih kislin in njihovih derivatov, ki medicinsko dokazano ščitijo srce, ožilje in živčni sistem, delujejo protivnetno in antimikrobno ter preprečujejo nastanek tumorjev. Ob primerni pripravi takšne bioaktivne snovi dosegajo visoko ceno na trgu farmacevtskih učinkovin.

Ena od metod za izločanje koristnih snovi iz kmetijskih ostankov je tako imenovana superkritična ektrakcija, kjer se uporabljajo plini v superkritičnih pogojih - ti plini imajo fizikalne lastnosti plinov, vendar so nestisljivi in posedujejo enako moč raztapljanja kot tekočine. Prednost superkritične ekstrakcije je v tem, da je mogoče z uravnavanjem tlaka in temperature vplivati na moč raztapljanja ter tako potek ekstrakcije prilagoditi pridobivanju točno določenih substanc. Metoda se uporablja za pridobivanje bioloških učinkovin iz zelišč in rastlin, kjer se zahteva visoka stopnja čistosti ekstraktov, predvsem v farmaciji in prehrambni industriji. Posebej znana je uporaba te metode pri pridobivanji konopljine smole ter dekofeinizirane kave in čajev. Metoda velja za okolju prijazno, saj ne pušča neželenih primesi.

Metoda velja za okolju prijazno, ker ne pušča neželenih primesi

Za superkritično ekstrakcijo pogosto uporabljajo ogljikov dioksid (CO2), ki je nestrupen, negorljiv, nekoroziven, poceni in široko dosegljiv plin, s katerim je lahko ravnati, zato je v tehnoloških krogih prepoznan in priznan kot zeleno topilo. Je kemično inerten, in če je primerno očiščen, minimalno vpliva na kvaliteto ekstrahiranih bio komponent, ki tako ohranijo zdravilne in funkcionalne lastnosti. Z raziskavami na tem področju in izdelavo sistemov za superktitično ekstrakcijo se ukvarja tudi dr. Marko Likon, kemijski tehnolog in razvojni inženir pri podjetju Škrlj iz Batuj v Vipavski dolini, kjer sicer proizvajajo naprave za vinarsko, pivovarsko in farmacevtsko industrijo.

Marko Likon se med drugim ukvarja tudi z uporabo puhastih topolovih semen za izdelavo pivnikov za proizvodnjo naravnih superabsorbentov za čiščenje oljnih razlitij in za naravno izolacijo pri gradnji pasivnih hiš. Topolova vlakna kot nanocevke obetajo tudi v medicini, uporabljala bi se kot nosilci prenosa zdravil v telesu.

Več na: IZ ODPADKOV V VISOKOTEHNOLOŠKE IZDELKE

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.