Uredba o prepovedi prodaje plastike za enkratno rabo

19. 7. 2021

Predvidoma sprejeta v mesecu juliju 2021

Ministrstvo za okolje in prostor je za sprejem na vladi pripravilo uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov.

S 3. julijem so začele po vsej Evropski uniji veljati prepovedi izdelkov iz Direktive o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje.

Rok za njen prenos v nacionalni pravni red je potekel 3. julija. Ker komisija zamuja s sprejemom določenih izvedbenih aktov in smernic za izvajanje direktive, se je ministrstvo odločilo z uredbo nasloviti le del področja in urediti le vprašanje določenih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo.

Zamuda je tako nastala predvsem zato, ker Evropska komisija določenih smernic in podzakonskih aktov ni sprejela v zastavljenem roku. Uredba je v pripravi in bo predvidoma sprejeta ta mesec." 

Zdaj pa je ministrstvo za okolje in prostor za sprejem na vladi le pripravilo uredbo o prepovedi dajanja nekaterih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg in o označevanju nekaterih plastičnih proizvodov. 

S sprejetjem uredbe bi bilo dajanje določenih plastičnih proizvodov za enkratno uporabo na trg v Sloveniji prepovedano. Gre za pribor – natančneje vilice, nože, žlice in palčke – ter krožnike, slamice in vatirane palčke, razen če gre za medicinske pripomočke. Prepovedane bi bile plastične mešalne palčke za pijače, palčke za pritrditev na balone in podporo balonov, vključno z mehanizmi takih palčk, izjema bi bili baloni za industrijsko ali drugo poklicno rabo in taki, ki se ne delijo potrošnikom.

Povzeto po: VIR 1 in VIR 2

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.