Ključna vprašanja glede pridobitelja embaliranega blaga

09. 9. 2021

Prosim, če mi lahko razjasnite pojem »pridobitelj embaliranega blaga za lastno uporabo«.

Gre za končnega uporabnika brez predhodnega dobavitelja iz 34. člena razveljavljene Uredbe o ravnanju z embalažo in odpadno embalažo. ta oseba ni proizvajalec (ne daje ebaliranga blaga na trg, ampak ga pridobi/uvozi izključno za lastno uporabo v okviru izvajanja svoje dejavnosti (katerekoli). Njegov tuji dobavitelj je proizvajalec, in prvič ima tudi on možnost, da prevzame obveznosti PRO v Sloveniji. Dokler tega ne stori, mora pridobitelj embaliranega blaga za lastno uporabo prispevati k plačilu stroškov, ki so sicer pripisani proizvajalcem v okviru obveznosti PRO (plačilo stroškov ni edina obveznost v okviru PRO). Pridobitelj embaliranega blaga za lastno uporabo (PEBLU) opravlja nakup embaliranega blaga prek sredstev za komuniciranje na daljavo neposredno od tujega podjetja izključno za lastno uporabo v okviru izvajanja svoje dejavnosti na območju Republike Slovenije (drugi odstavek 31. člena).

Zakaj je posebej poudarjeno, da opravljajo nakup preko sredstev za komuniciranje na daljavo in kaj pomeni izključno za lasno uporabo?

Zapis preko sredstev za komuniciranje na daljavo je enak kot v Uredbi OEEO. Izključno za lastno uporabo pomeni, da pridobljenega/uvoženega blaga ne prodaja naprej v RS (ne daje na trg v RS), ampak ga v celoti uporabi sam. V nasprotnem primeru namreč ne gre za PEBLU, ampak za klasičnega pridobitelja emb. blaga, ki je eden od proizvajalcev in mora izpolnjevati obveznosti PRO.

Za katera podjetja to velja? Ali to velja za podjetja, ki v tujini kupijo stroj za izvajanje svoje dejavnosti, pa bodo ta stroj uporabile pri storitveni dejavnosti in ne pri proizvodni dejavnosti? Ali to velja tudi za nakup računalnika za samostojnega podjetnika ali fen za frizerko?

Velja za vse pravne osebe in s.p., ki embalirano blago pridobijo/uvozijo za svojo lastno uporabo, ne glede na dejavnost, ki jo opravljajo. Če nabavi embalirano blago (surovine) v tujini izključno za lastno uporabo, iz njih proizvede proizvod in ga kot embalirano blago da na trg v RS, se embalaža pridobljenega blaga šteje k embalaži embaliranega blaga, ki ga da na trg v RS. Zaradi celotne količine embalaže izpolnjuje obveznosti PRO kot proizvajalec (v tem primeru kot embaler). Če njegov tuji dobavitelj surovin prevzame obveznosti PRO, mora slovenski proizvajalec izpolnjevati svoje obveznosti PRO samo še zaradi embalaže blaga, ki ga daje kot embaler na trg v RS.

Razlaga s strani predstavnikov Ministrstva za okolje in prostor

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.