Pred odpiranjem lahko gostinci vadijo manjšo rabo plastike

15. 3. 2021

Gostinci se na julijsko omejitev rabe plastike za enkratno uporabo lahko pripravijo in dobijo znak GZS.

Dobra novica v času ponovnega povečevanja rabe plastike za enkratno uporabo in smetenja z njo po parkih, gozdnih poteh in ob cestah je, da se v projekt SUPer gostinci vključuje tudi dejavnost, ki je v času epidemije zelo omejena. Projekt pa je tudi priprava na julij, ko bo po vsej Evropski uniji uveljavljena direktiva SUP (Single Use Plastic), ki prepoveduje določene plastične izdelke za enkratno uporabo.

V Sloveniji je več kot 8200 gostincev, ki v hotelih, motelih, penzionih, prenočiščih, hotelskih in apartmajskih naseljih, gorskih in drugih domovih, kampih, restavracijah, gostilnah, kavarnah, slaščičarnah, okrepčevalnicah, barih ter obratih za pripravo in dostavo hrane zaposlujejo več kot 20.000 ljudi. Gostinci so morali lani dvakrat ustaviti poslovanje in tudi letos poslujejo z velikimi omejitvami. Omogočena je dostava na dom, ki pa je močno povečala porabo plastike za enkratno uporabo. Ob tem bo od julija letos prepovedana uporaba določenih plastičnih izdelkov za enkratno uporabo (slamice, pribor in krožniki, posode za živila iz stiropora in podobno), uporabo drugih bo do leta 2026 treba zmanjšati, prilagoditi pa bo treba tudi sistem zbiranja ter oblikovanje in proizvodnjo nekaterih izdelkov.
Več na: Manjša raba plastike pri gostincih

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.