Predelava odpadnih ribiških mrež v pametni obesek za ključe

06. 10. 2020

Primer dobre prakse

V oceanih in morjih vsako leto pristane okoli 640.000 ton zavrženih ribiških mrež. Te predstavljajo približno desetino plastičnih odpadkov v oceanih in povzročijo poškodbe in smrti več kot 100.000 morskih živali na leto. Vse več podjetij se zato odloča, da morske odpadke predela v nove izdelke. Tako je tudi slovensko podjetje iz recikliranih ribiških mrež izdelalo pametni obesek za ključe.

Okoli osem milijonov ton novih plastičnih odpadkov vsako leto odvržemo v svetovne oceane in morja. Ena večjih onesnaževalk morja in oceanov je ribiška dejavnost, saj ribiška oprema (predvsem odvržene ali izgubljene ribiške mreže) predstavljajo kar desetino plastičnih odpadkov v oceanih. Poročilo Organizacije združenih narodov za prehrano in kmetijstvo in Programa Združenih narodov za okolje (UNEP) je ugotovilo, da v svetovnih vodah pristane okoli 640.000 ton zavrženih ribiških mrež vsako leto. To je približno toliko kot 50.000 dvonadstropnih avtobusov. Odpadna plastika iz oceanov in morij pa je lahko vir surovin za nove izdelke.

Kar nekaj podjetij po svetu se ukvarja z odstranjevanjem plastičnih odpadkov iz morja in z njihovo predelavo. S pomočjo enega takšnih dobaviteljev reciklirane plastike iz oceanov Oceanworks je tudi slovensko podjetje Chipolo začelo svoje pametne obeske za ključe izdelovati iz predelanih ribiških mrež in vrvi, ki so bile prestrežene v priobalnih območjih in predelane v plastična zrnca. Iz takšne plastike so namreč izdelali ohišje pametnega iskalnika ključev. S tem želijo pomagati pri reševanju problematike odpadne plastike v oceanih.

Več na: Ponovna uporaba odpadnih ribiških mrež

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.