Pravno mnenje glede nedovoljenega odlaganja komunalnih odpadkov

Vprašanje:

Lastniki stanovanj imajo smetarnico izven stavbe bloka (čez cesto). Smetarnica je ograjena, s streho, zaščitena z vrati, ki so zaklenjena, od aprila dalje je nameščena varnostna ključavnica. Po opozorilu komunalnega podjetja, da so kesoni preveč polni, je ta namestil dodatne kesone (teh je tako več kot predvidevajo normativi za število stanovalcev bloka), za kar se seveda plačuje dodatni strošek. Po večmesečnem opazovanju so nekateri stanovalci ugotovili, da imajo druge osebe (okoliški prebivalci in celo od drugih občin) ključ od vrat in odlagajo smeti. Zato je upravnik naročil zamenjavo ključavnice, nameščena je varnostna ključavnica, kjer je vsako stanovanje dobilo samo en ključ.

Nato je bilo ugotovljeno, da ena od stanovalk posodi svoj ključ zunanjim, da svoje smeti še vedno lahko dalje odlagajo v naš smetarnik, pri tem gre za večje količine, ki jih te osebe pripeljejo s kombijem. Predvidevamo, da smeti nastajajo pri pravni osebi, glede na količino in način prevoza (kombi). Odlagajo tudi kosovne odpadke (staro pohištvo, rezervne dele aparatov in avtomobilov), kar je strogo prepovedano, saj je v bližini zbirni center komunalnega podjetja.

O tem obstajajo dokazi (videoposnetki), kjer je identiteta stanovalca, ki odklene vrata smetarnice ob obisku teh oseb, nesporno dokazana.

Kakšne ukrepe lahko pri tem peljejo stanovalci (v njihovem imenu upravnik), kako lahko ukrepa komunalno podjetje? Ali lahko to osebo kakorkoli sankcionira?

Odgovor:

Za dostop do vsebine postanite naročnik:

Nazaj

Imate vprašanje?

Z veseljem vam odgovorimo še isti dan.